Amazon Web Services vill köra din värld

Strängt taget, Amazon årliga AWS re: Invent konferens, som jag deltog i förra veckan i Las Vegas, är inte ett hårdvaru show. Snarare handlar det om växande samling av infrastruktur och tjänster som tillhandahålls av Amazon Web Services och dess partners. Men tillväxten av offentliga molntjänster som AWS kommer att ha en stor inverkan på hårdvara, i synnerhet på servrar, lagring och nätverksutrustning i datacenter, men även på datorer och mobila enheter via Desktop-as-a-Service och utbyggnaden av mobil appar.

Här är några av mina takeaways från konferensen

Amazon kommer inte att säga exakt hur stor AWS är, men det är klart växer snabbt – och förra veckan de gav oss några ledtrådar. AWS har mer än 1 miljon aktiva kunder, användningen av sina servrar (definierat som EC2 instans timmar per vecka) fördubblas varje år och användningen av S3 lagring växer ännu snabbare, med antalet petabyte som överförs per vecka växer 132 procent år on-år.

Detta år mer och mer CxOs drog livsuppehållande på sin egen datacenter infrastruktur till förmån för ständigt mognande offentliga och privata moln erbjudanden.

Det finns 11 AWS regioner över hela världen med totalt 28 Tillgänglighet zoner. Varje Tillgänglighet Zone har en eller flera datacenter, och en del har så många som sex datacenter. Varje datacenter har åtminstone 50.000 servrar och “ofta över 80.000.” Även en försiktig uppskattning – i genomsnitt två datacenter per AZ och mitten av intervallet för servrar (65000) – kommer till 3,640,000 servrar.

Mängden serverkapacitet som Amazon lägger på en dag nu skulle ha varit tillräckligt för att stödja hela sin IT-drift för ett decennium sedan när Amazon.com var en $ 7 miljarder företag. Idag Amazon.com är en $ 74 miljarder företag, varav de flesta är fortfarande detaljhandeln, men AWS chefen Andy Jassy sade AWS kan så småningom vara Amazon största affärsområde. Han sade också att Amazon skulle spendera vad som krävs för att fortsätta växa AWS verksamheten.

Kostnaden för att leverera infrastruktur-as-a-Service minskar över tid tack vare Moores lag. Servrar ger bättre prestanda per dollar per watt och enheter packa fler gigabyte per dollar. Amazon har passerat detta tillsammans till kunder, det har tidigare sagt att det sänka priserna på AWS 46 gånger sedan det lanserades 2006. Detta har tvingat Microsoft, Google och IBM (Softlayer) för att svara med sina egna IaaS prissänkningar. (Andra, som Rackspace, försöker att motstå denna kapplöpning mot botten genom att erbjuda “hanterade molntjänster”).

Microsofts policy är att matcha Amazon på prissättningen, och förra våren på sin Build konferens bolaget sänkt priserna på beräkna med upp till 35 procent och lagring av upp till 65 procent. Det följs upp i oktober med nedskärningar i en lång lista med Azure-tjänster. Google meddelade sin senaste omgången av prissänkningar i november på en händelse som kallas Google Cloud Platform Live och sänka priserna för Compute Engine servrar med cirka 10 procent i oktober.

AWS tacklar relations DBS, AWS: Med 1 miljon aktiva kunder, vi är din stack, Major GitHub uppdatering sätter sin Enterprise produkten på AWS, Kan allt körs på AWS, säkerhetsföretag rulla ut AWS produkter, tonhöjd extra skydd, Vogels belyser ekosystem ; AWS fördubblar ner på Docker

Den stora överraskningen på AWS re: Invent var att Amazon inte tillkännage några nya prissänkningar för sina egna. Detta kan vara ett tecken på att prissänkningar saktar ner. Men det verkar också som Amazon går allt bortom infrastruktur till att bygga nya tjänster – många av dem fria – som gör det möjligt för kunderna att få ut mer av den nuvarande dator och lagring.

Under konferensen, Amazon gjort två stora infrastruktur meddelanden. Den första var en ny beräknings optimerad serverinstans baserad på Intels 22nm Xeon E5 v3 processor (en del av Haswell familjen) att Amazon säger kommer att leverera den högsta nivån av processorprestanda på EC2. Chipet, Xeon E5-2666, är skräddarsydd för Amazon och har en basfrekvens på 2.9GHz och turbo hastigheter så höga som 3.5GHz.

Diane Bryant, chef för Intels Data Center Group, dök upp på en av de huvudlinjer, men gav inte många detaljer, men att döma av modellnamnet faller någonstans mellan 2660 (en 2.6GHz 10-core chip med turbohastighet upp till 3.3GHz och en 105-watts TDP) och 2667 (en 3,2 GHz 8-core med turbohastigheter på upp till 3.6GHz och en 135-watts TDP).

Andy Jassy, ​​Senior Vice President för Amazon Web Services, positionerat bolaget moln som en funktionsrik stack i stället för en handelsvara infrastruktur spela.

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Intel gör en storsatsning för att anpassa chips för stora kunder och specifika arbetsbelastning, i juni Bryant sade att Intel skapade 15 anpassade Xeon-processorer under 2013 för kunder som eBay och Facebook, och att det skulle ge dubbelt så många anpassade chips i år. EC2 serverinstans, kallad C4, finns i fem olika konfigurationer som sträcker sig från två till 36 virtuella CPU-kärnor och från 3.75- till 60GB minne.

Förra månaden meddelade Microsoft sin G-serien Azure serverinstanser, som också bygger på Xeon E5 v3 Haswell processorer. Dessa instanser sträcker sig från två vCPUs, 28SE minne och 406GB av solid-state lagring till 32 vCPUs, 448GB minne och 6,5 terabyte SSD-lagring.

Amazon meddelade också större och snabbare EBS (Elastic Block Storage) volymer. General Purpose SSD stöder nu volymer upp till 16 TB och upp till 10.000 IOPS och 160MBps genomströmning och högpresterande Försörjda IOS SSD stöder upp till 16 TB volymer och 20.000 IOPS och 320MBPs.

En av de teman som re: Invent 2014 var “bredd och djup Amazon tjänster.” Företaget meddelade flera nya produkter som syftar till utvecklare och företag-många baseras på verktyg som Amazon använder internt för att hantera sina egna webbplatser och tjänster.

För utvecklare, de nya verktygen inkluderar CodeDeploy, vilket gör det lättare att släppa koden till valfritt antal serverinstanser, CodePipeline att automatisera och släpper modell programvara och CodeCommit, en översyn kontrolltjänst som är värd Git källkod arkiv.

För företag, meddelade Amazon en Key Management Service, en centraliserad chef för krypteringsnycklar för applikationer och tjänster som körs i molnet och på lokaler, AWS Config, ett verktyg som upptäcker alla dina resurser AWS, och registrerar sina konfigurationer och sambanden mellan dem, och AWS tjänstekatalogen, vilket gör det lättare för IT-drift och slutanvändare tillhandahållande AWS resurser och applikationer.

En av de mer intressanta nya tjänster är Lambda, som CTO Werner Vogels beskrivs som en “händelsestyrd beräkna service.” Vad detta betyder är att du skriver en funktion (i Node.js) och ladda upp den till AWS Lambda, och när en viss händelse inträffar, ett nytt objekt laddas upp till en S3 lagrings hink, strömmar nya data till Kinesis eller en tabell uppdateras i DynamoDB-AWS utför automatiskt denna funktion.

Det är inte att du inte kan göra detta i dag, skillnaden är att med Lambda du behöver inte skriva fullständiga ansökningar och tillhandahållande EC2 serverinstanser att köra dem. Lambda startar automatiskt de nödvändiga resurserna beräkna utför funktionerna, och sedan stängs dem när de inte längre behövs. I stället för att betala för servrar, du betalar för beräkna tid i enheter av hundratals millisekunder och för varje begäran (Vogels nämnde $ 0,20 per varje miljon förfrågningar). Det finns också en fri grupp som innehåller upp till 3,2 miljoner sekunder beräkna tid per månad och upp till 1 miljon gratis förfrågningar per månad för att locka kunder att prova ut Lambda.

Den här överraskade ingen, men tillkännagivandet av EC2 containerservice (ECS) för hantering av Docker applikationsbehållare fortfarande genererade högljudda applåder. Behållare avsluta program så att, i teorin, kan du bygga och testa en app på en bärbar dator, och sedan flytta den mellan servrar både på lokaler och i molnet utan provisione nya datorresurser eller oroa beroenden.

Docker har bara funnits i 18 månader, men det har redan passerat 50 miljoner nedladdningar och det finns 700 “icke-Docker anställda” bidrar kod till Docker Hub. Det ekosystem innebär att det är nu möjligt att ta nästan alla Linux app, slå in den i en behållare inom några sekunder, och köra den på en server, enligt Docker VD Ben Golub. Stöd för Docker är inte nya, många kunder redan kör program i behållare på AWS. Redan i mars Amazon lagt till stöd för att köra Linux-tillämpningar i Docker containrar och följde upp en månad senare med Docker stöd i Elastic Beanstalk, som automatiserar mycket av proviantering, skalning och lastbalansering.

Vad ECS tillför är möjligheten att starta, stoppa och hantera containrar i flera EC2 kluster. Google anses allmänt ha en kant här eftersom dess egen infrastruktur är byggt på behållare och det utvecklade Kubernetes, en populär, program med öppen källkod för att hantera Docker behållare som också stöds av CoreOS, IBM, mesosfären, Microsoft, Red Hat och andra . Microsoft meddelade stöd för Docker behållare på Linux virtuella maskiner i juni. Förra månaden meddelade de båda företagen en djupare samarbete, inklusive Windows Server behållare, stöd för Docker Open Orchestra API och integration av Docker Hub på Azure. Canonical, Cloud Foundry, IBM, Openstack, Rackspace och Red Hat stöder också Docker containrar.

AWS är ännu större än vi trodde

I slutet av molnet priskrig?

Infrastruktur är fortfarande viktigt …

Utvecklare älskar begreppet containrar-och många teknikföretag redan använder dem – men det verkar fortfarande vara en hel del debatt om hur väl de kommer att arbeta för andra företag i verkliga produktionsmiljöer.

Medan Amazon själv rör sig upp stapeln, sudda ut gränserna mellan IaaS och PaaS (Platform-as-a-Service), är det också lockar allt stabil mjukvarupartner och systemintegratörer som kommer att vara avgörande för utbyggnaden av den offentliga molntjänster . Konferensen drog 13.500 personer och hundratals sponsorer-många som också ställer ut på mässan. Amazons Jassy sade AWS Marketplace har nu 1.900 tredjepartsprodukter och kunder sprang 70 miljoner timmar av program från Marketplace under den senaste månaden. Under showen Amazon erkände också 28 bästa konsultpartners, som i huvudsak tillhandahåller managed services ovanpå AWS infrastruktur som gör det möjligt för vanliga företag att använda den.

En av dem, Capgemini, meddelade en ERP-lösning speciellt för olje- och gasbolag, som kallas EnergyPath, byggd på SAP-mjukvara och AWS infrastruktur. Robert Stephens, som leder upp Capgeminis olja och gas i Nordamerika, sade att genom att använda AWS det kunde rulla ut hela systemet för sin första kund, Excelerate Energy, en flytande naturgas transport och återförgasning leverantör, på bara fyra månader .

Ingen frågar om AWS är ett verkligt företag längre. Företaget passerade den punkten länge sedan med många teknikföretag från startar-ups till etablerade aktörer som Netflix förlita sig på helt på AWS. Frågan är hur snabbt och i vilken utsträckning kommer företagen flytta program eller hela datacenter från den lokala till AWS.

Amazon och dess partner säger att $ 600.000.000 CIA kontrakt har hjälpt övertyga företag som AWS är säker (även om Amazon bygger en privat version av AWS i myndighetens datacenter). Nu Enterprise antagandet verkar vara att plocka upp.

Amazon säger att det följer ett mönster. Den första vågen är typiskt utveckling och testning av nya program, och utbyggnaden av helt nya tillämpningar och tjänster. Den andra vågen ingår webbplatser och “digital omvandling,” Big Data och analys, och mobila applikationer. Den tredje och sista vågen är affärskritiska applikationer.

Frasen “all-in” hålls kommer hela veckan. Programleverantörer (Acquia, Emdeon, IMS Health, Informatica, Pegasystems och Splunk) sätter hela sin molnlösningar på AWS. Och företag som Conde Nast, Hess, News Corp och The Weather Company flyttar hela datacenter till AWS – vanligtvis när hyresavtal är upp eller när de står inför en kostsam hårdvara uppdatering.

men Amazon är på väg upp i stacken

Amazon vara realistiska om saker – chefer säger att de vet vissa äldre program kommer att fortsätta att köra i den lokala datacenter många år framöver – men de tror fortfarande att på lång sikt få organisationer har sina egna datacenter.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Behållaren butik

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Det är ekosystemet, dumma

Växande företagsverksamhet

Mer från AWS re: Invent 2014