Anställd bedrägeri att stoppades av nya SAP-programvaru

ERP jätte SAP arbetar med Queensland University of Technology (QUT) på programvara för att jaga bedrägligt anställdas beteende.

Enligt SAP kommer den nya mjukvaran har förmågan att upptäcka bedrägerier i realtid genom att analysera användarnas beteende för aktiviteter som kan tyda på bedrägligt beteende – som att skapa en falsk leverantör eller anställd, i syfte att avleda företagets medel.

När en potentiellt bedrägeri upptäcks, företaget varnas och en manuell undersökning efterfrågas.

QUT sade att den huvudsakliga källan till strömdetekterings bedrägeri är retrospektiv finansiell revision, som möjliggör några anställda som berörs att ändra uppgifter om bedrägliga transaktioner och dölja sina spår innan en revision.

Julien Vayssiere, senior forskare med SAP, berättade webbplatsen Australien att den genomsnittliga bolaget förlorar fem procent av sina intäkter till bedrägeri. “Många fall av bedrägeri är mycket enkel: människor är under mycket stress och ekonomisk press och kommer att välja det enklaste sättet [att begå bedrägeri]”, sade han.

Forskargruppen har redan sammanställt en förteckning över sådana bedrägerimönster som kommer att användas för att skapa programmet. Eftersom alla företag är olika, kommer användarna att kunna anpassa vilka mönster för att söka efter, sade Vayssiere.

Även med denna anpassning, sade Vayssiere att “större delen av tiden kommer du att få falsklarm”. Han sade dock att användarna av programvaran kommer att kunna skapa en “vit lista”, som kommer att säkerställa att falsklarm inte ständigt komma upp.

Tillsammans med att söka efter kända bedrägerimönster, Vayssiere sade att programmet även kommer att söka efter anomalier, letar efter “konstiga mönster i data” i syfte att omintetgöra bedragare som ändrar sitt beteende för att besegra programvarans sökning Modeller.

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

SAP: s vice VD för forskning för Asia Pacific, docent Karsten Schulz sade att forskningen kommer att vara relevant för sektorn SMF, som små och medelstora ofta lider mer från en enda bedrägeri än större företag i en starkare finansiell ställning.

Vayssiere, sade emellertid de flesta av forskarnas uppgifter har kommit från stora företag. Han tillade att få information om bedrägeri i små och medelstora är svårt eftersom “små och medelstora inte har en revisionskultur i företaget”.

Enligt Vayssiere kommer forskningen att vara klar i slutet av 2009.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget