CES: Windows att köras på ARM marker, säger Microsoft

Microsoft har visat en framtida version av Windows som körs på både ARM och x86-processorer, och har tillkännagivit partnerskap med ARM-processor försäljare Qualcomm, Texas Instruments och Nvidia.

Den programvara maker president, Steven Sinofsky, presenterade demo på en CES 2011 presskonferens i Las Vegas på onsdag. Sinofsky sade att tillvägagångssätt varken användargränssnitt eller utveckling har visas.

“Vi tittar på hardcore ingenjörs arbete vi har gjort för att arbeta på en ny klass av hårdvara, där kunderna efterfrågar en tätare integration mellan hårdvara och mjukvara”, säger han.

Mobila krav operativsystemet hårdvara har fördubblas varje par år och är nu nära de som gäller för vanliga Windows, med nästa generation av skiffer behöver flerkärniga processorer, tillade han.

CES, Bränsleceller kommer av ålder på CES 2016, CXO, Business, tech ledarnas utmaning: Att hitta innovationer som betyder, CES, Ed Bott Weekly Wrap: CES 2016, Cortana på Cyanogen, mer Windows 10 integritet kerfuffle, Amazon, CES 2016: Amazon Echo Alexa spelar en huvudroll (och hon är inte ens där)

Det är en konvergens av hårdvara kapacitet, med många av de saker som definierar skillnaden mellan enheter och datorer under huven “, sade Sinofsky.” Det finns skillnader mellan de x86 och ARM arkitekturer, men det är allt bara teknik – och Windows har varit bra vid [engineering] under åren.

Trenden för system-on-a-chip (SoC) arkitekturer med flera diskreta komponenter i ett enda paket är en viktig, enligt Sinofsky. “[Det finns] en hel del krymper pågår, en naturlig utveckling av hårdvara som är tillämplig på ett brett spektrum av formfaktorer, inte bara för att skiffer”, sade han.

På x86 sidan, Microsoft sade den förväntar Intel och AMD att fortsätta att producera låg effekt SoC mönster att ligga till grund för Windows.

Kund inflytande, Sinofsky förklarade hur kunderna hade påverkat Microsofts operativsystem strategi. “[De] vilja göra fler saker, och de har rätt att kräva allt”, sade han. “Saker som du vill oavsett operativsystem kapacitet. Och vi tror Windows är ett bra sätt att göra saker.

Sinofsky visade en Windows-skrivbordet på en Qualcomm Snapdragon utveckling system som kör en native samman Windows kernel, versionsnummer 6.2.7867.

I en andra demonstration, körde en Texas Instruments OMAP systemet en ARM version av Word, med skrivardrivrutiner för en Epson-skrivare med hjälp av vanliga Windows-skrivare infrastruktur. Sinofsky sade att Microsoft använde en ny uppsättning av förarklasser, detta innebar endast en liten mängd arbete från Epson.

Slutligen visade han en Nvidia Tegra 2-system, som kör ARM-native versioner av PowerPoint och Internet Explorer 9, och att använda sig av Tegra-plattform inbyggda GPU. “Du ser denna plattform används för många mobila enheter, kör Windows-program och DirectX”, sade Sinofsky.

Det finns en hel del intressanta saker som kan hända från användarupplevelse synvinkel, och saker och ting inte särskilt konvergerade “, tillade han.” Vi är mycket, mycket tidigt, och vi vill inte vara i ställning tala om för folk att inte göra saker.

Sinofsky beskrivs Windows på ARM som “en ganska stor investering som vi gör som kommer att erbjuda en rad val för våra partners”. Microsoft meddelar ARM stöd i förväg om eventuella andra funktioner i nästa Windows, sade han, eftersom man vill bredda partnerrelationer med OEM.

I en CES 2011 anförande senare på onsdagen upprepade Microsoft vd Steve Ballmer Sinofsky synpunkt om timing. “[Vi] gjorde tillkännagivandet nu så att alla våra partner att bygga vidare på Windows. Windows stöd för system-on-a-chip är ett viktigt steg för Microsoft och Windows”, säger Ballmer.

Microsofts chefs betonade också bolagets önskan att driva sitt operativsystem i en rad olika former. “Windows-datorer kommer att fortsätta att anpassa sig och utvecklas, och Windows kommer att vara överallt på varje typ av enhet utan kompromisser”, säger Ballmer. “Vi går in i en ny generation där du kommer att kunna använda Windows från den lilla skärmen till de största skärmarna.

Yta 2,0; Vid presskonferensen, Sinofsky visade också upp en ny version av ytan, som utvecklats i samarbete med Samsung. Surface 2,0 bara fyra inches tjock och visades med “den största bit av Gorilla Glass som någonsin har bundits till en LCD”, sade Sinofsky.

Använda PixelSense, där varje pixel i LCD-panelen är också en infraröd kamera, Surface 2,0 har bättre kontakt prestanda än en kapacitiv skärm, sade han, och har objektigenkänning och optiska funktioner teckenigenkänning.

Bränsleceller mognat på CES 2016

Business, tech ledarnas utmaning: Att hitta innovation som räknas

Ed Bott Weekly Wrap: CES 2016, Cortana på Cyanogen, mer Windows 10 integritet kerfuffle

CES 2016: Amazon Echo Alexa spelar en huvudroll (och hon är inte ens där)