COBOL fortfarande inte död ännu, tar på molnet

Det är nästan omöjligt för de flesta människor, i vår dag till dag liv, för att undvika en COBOL ansökan “, säger Stuart McGill, CTO och general manager för Borland för Micro Focus.” COBOL applikationer tenderar att vara de som vi kan ” t verkligen utan.

Närmar 30 år med företaget, är det rimligt att säga att McGill är bekant med alla detaljer i ett av de äldsta programmeringsspråk runt – ett språk som fortfarande sitter i centrum av den finansiella världen.

“Normalt de flesta transaktioner som vi går igenom varje dag skulle stödjas av COBOL applikationer, fortfarande har varit 30-40 år, förmodligen fortfarande kommer att vara för 10 till 20 åtminstone,” McGill säger.

I årtionden har COBOL körts på den tunga järn som upptar beräknings kärnan i många banker – det är en sektor som traditionellt konservativ och väntar på att tekniken hype cykler att passera innan utvinna materiella vinster på erbjudandet. Med tillkomsten och bevisade fördelarna med virtualisering och godkännande av molnet som en livskraftig plattform är COBOL börjar flytta från stordatorn, och rubrik i molnet.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

Begreppsmässigt kan ta ett språk som kan spåra sitt arv tillbaka till 1950-talet till en modern as-a-service-plattform verka som en övning i meningslöshet, men McGill säger att det är en överföring som inte är så kluriga som det först ljud .

“Tro det eller ej, det är nog lättare att flytta COBOL in i molnet, än det är att flytta en C / C ++ program i molnet. Det är verkligen lättare att en COBOL ansökan till molnet, särskilt från en stordatormiljö än en klient- server, och Microsoft-baserad klient-server [miljö] “, säger han.

COBOL stordator fokuserad design och erfarenhet, gör det möjligt för applikationer att fokusera på vad den gör väl – transaktionsbearbetning och affärslogik.

En hel del av de begrepp som är ganska bekant, “sade McGill.” Till exempel, de flesta IBM program använder CICS, som är pseudo-samtals dvs du nästan ha program som är nästan RESTful i en mycket begränsad utsträckning till sin natur, medan RESTful tillstånd eller pseudosamtals tillstånd bara inte existerar i klient-serverapplikationer, att organ [att ta en sådan ansökan till molnet] du måste åter arkitekt en ansökan och därför nästan börja om från början.

Från och en COBOL perspektiv, du nästan har några av de begrepp som du faktiskt söker redan inbyggd i infrastruktur som omger COBOL applikationer och har gjort för många, många år. Infrastruktur skikten i en stordator program är byggda runt språk bara göra bearbetning, data optimeras genom olika lager för att klara av stora mängder data mycket snabbt antingen i seriell mod, eller i vissa grader, parallellt.

Det är inte att säga att COBOL är en magisk universalmedel som branschen har hånas för ett halvt sekel, det finns ett område där COBOL är fruktansvärt: Användargränssnitt. McGill säger denna aspekt av språket faktiskt har hjälpt sin överlevnadsförmåga genom att behöva separera användargränssnittet från de centrala logiken, som formfaktorer har förändrats under de senaste decennierna, är det presentations och gränssnittslager som har förändrats, inte core processorer själv.

“De skulle ha haft för att ändra gränssnittet, ja, och databaserna skulle ha förändrats, men när det gäller koden berörda, har de inte varit tvungna att göra några ändringar alls,” McGill säger.

I stort sett sett, behöver du inte verkligen vill affärslogiken att ändra så mycket. Regler göra förändring, men i själva verket är de flesta företag, om de är verkligen transaktion orienterade, är deras verksamhet systemet. Biten som är unikt med dem är insvept i dessa system.

Det är både bra och dåligt, alla svagheter och saker som du vill bli av med är förmodligen i samma system, men alla saker som gör att företaget unikt är också insvept i det.

Eftersom antalet aktörer i systemet ökade från tiotals användare under de stor dagar i tusentals under de första dagarna av internet, och nu i miljontals användare numera kräver omedelbar, realtids tillgång från en uppsjö av enheter, kärnan transaktionssystem utsätts för allt större tryck.

“När det gäller Bank of China, har du fått 318 miljoner kontoinnehavare, alla av dem som vill slå kärnsystem dag in och dag ut” McGill säger.

Vad det betyder är att även stordatorsystem börjar kämpa med det stora belastning som är lagts på dem, så en av anledningarna till ganska rimlig storlek juridiska personer vill flytta alla dessa verkligt viktiga system i molnet, det vill säga COBOL i molnet , är att de har bara för att klara efterfrågan.

Vi verkligen börjar se nu, den första vågen av stora, verkligt viktiga kunder, verkligen försöka förstå hur de kommer att använda molnet för kärnsystem leverans, och som kommer att sporra nästa generations klientbaserade applikationer

Med flytten av verksamheten in i molnet, finns alltid frestelsen att ersätta äldre system med de senaste och bästa språk och ramar som erbjuds, McGill har dock sett det förut. COBOL, säger han, kunde ha ersatts i början av övergången till distribuerad databehandling eller i början av PC – den svåraste gången han såg för språket var i dagarna av klient-server datoranvändning. Efter detta hot, verkade allt ok i jämförelse, eftersom industrin flyttas till intranät och Internet-fokuserad computing innan du anländer till dagens landskap där mobil och moln verkar vara vägvisare för framtiden.

Som COBOL och dess utövare har lödda på, så har far tid, och dess förändrat sättet att COBOL utvecklas.

“När det gäller killar som verkligen vet det gamla stordatorsystem, deras bli gammal men de är ganska unikt på ett sätt, att deras karriärer är typiskt bunden runt en ansökan -. De inte COBOL programmerare, de var inte ens stordator COBOL programmerare, var de hemförsäkring eller bilförsäkring applikationsutvecklare, “McGill säger.

Det stora problemet för de flesta företag är inte åldern, bortsett från det faktum att de kommer att gå i pension, är det faktum att dessa killar är så produktiv. De behöver inte någon fantastisk verktyg för att berätta för dem vad en enda rad kod förändring faktiskt ser ut, vet de förmodligen exakt där den måste vara, kan få det att omedelbart göra ändringen, och de vet var alla effekter är kommer att vara – så de är mycket produktiva människor.

I andra änden av spektrumet är de yngre programmerare och studenter som kommer från en värld som domineras av Java, JavaScript, HTML, PHP, Python eller Ruby. De vet många språk.

Den viktigaste skillnaden är nu att de inte har fått applikationskunskap, men de har fått domänkunskap. “McGill säger.” De vet Visual Studio, eller de vet förmörka, och de har andra språk.

På grund av de olika sätt på vilka moderna programmerare arbetar, säger McGill att Micro Focus har varit tvungen att ta verktyg till högre nivåer.

“De är vana att massor av verktygs centrerad metoder för språk snarare än ett språk miljöarbete”, säger han.

Nyckeln för COBOL har faktiskt varit att göra det riktigt förbruknings av programmerare i den nya miljön, och så enkelt att lära sig som möjligt.

En blick in i framtiden, säger McGill att på grund av risk negativ karaktär institutioner investerat i COBOL, övergången till molnet är bara att komma igång.

Kunderna är mycket konservativ. Vi har talat om COBOL i molnet, tro det eller ej, förmodligen fem år

Vad du tenderar att se är som alla är att få uttråkad med molnet, faktiskt, är bara om att komma på plattformen den riktiga grejer – och det utgör grunden för nästa generations applikationer.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin