CSC kontrakt kan kosta NHS mer att avbryta än att hålla

Vissa kontrakt för belägrade hälsoprojekt i norra England kan kosta NHS mer att avbryta än att se till sikt enligt Chief Information Officer för hälsa Christine Connelly.

Denna bedömning gäller till £ 1,3 miljarder avtal med Computer Sciences Corp (CSC) för Lorenzo och IPM patienthantering programvara i norr, midlands och östra England, Connelly berättade MPs på huset offentliga kontokommittén på måndagen.

“Potentiellt, om du frågar mig om den absolut maximala vi kan utsättas för en högre kostnad än kostnaden för att slutföra kontraktet som det ser ut i dag,” NHS Chief Information Officer sade.

Den omedelbara kostnaderna för slut på erbjudanden skulle vara flera hundra miljoner pounds, enligt Connelly. CSC kan då begära skadestånd, baserat på dess pågående arbete, och dessa kan lägga till flera hundra miljoner pounds till den totala. Ovanpå detta, skulle det vara de investeringar som krävs för att övergå till en ny leverantör, plus utgifter för att köra det gamla systemet tills det nya var klar.

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

När NHS avbryts Fujitsus hälsoteknik kontrakt i maj 2008 fördubblat IT-leverantören sina supportkostnader vid övergången till nya system. På liknande sätt, om avslutande av CSC avtal skulle sätta NHS “över ett fat” i form av supportkostnader, säger Connelly.

Mötet offentliga kontokommittén hölls för att be leverantörer BT och CSC att svara på en damning Riksrevisionen (NAO) rapporten till NHS utgifter för det nationella programmet för IT (NPfIT). Rapporten publiceras onsdagen fann att elektroniska patientvårdsregister inte kommer att levereras vid tiden leverantörsavtal avslutas 2016. Regeringen nu överväger att avbryta NPfIT kontrakt.

Connelly sa kommittémedlemmar som NHS vidtar juridisk rådgivning på några av sina avtal med CSC, som den anser har inte tillräckligt uppfyllda.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig