Dell taps social för B2B-vinster

På Dell ger sociala medier en större ökning till sina business-to-business (B2B) försäljning än business-to-konsumenter (B2C) eftersom sociala plattformar är nyckeln till att generera samtal, engagemang och äkthet – komponenter som är nödvändiga för att utveckla långsiktiga affärsrelationer.

På tal till webbplatsen Asien i en intervju tisdag, Richard Margetic, Dells globala chef för sociala medier och samhälle, sade bolagets sociala mediestrategi ser på konsumenterna att köra lojalitet, men mer ofta än inte, skevar mot den typ av konsumenten verksamheten transaktions kortfristiga relationer. Round Rock, Texas-baserade verkställande var i Singapore för att möta Dell anställda, partners och kunder.

“Vi känner att vi är i en starkare position, fokusera [vår sociala mediestrategi] på företagskunder”, säger Margetic. Han noterade att en stor del av bolagets företagsförsäljning kan kopplas tillbaka till relationer med människor som påverkar och fattar beslut om företagets IT köper för sina företag.

Dell allt har drivit sin, företag affärer, som dess konsument marginalerna fortsätter att doppa mitt, vikande global efterfrågan PC. Företaget förra veckan rapporterade, fjärde kvartalet 2013 intäkter, av US $ 14,3 miljarder dollar. Försäljningen från sina företag produkter och tjänster ökade med 6 procent till US $ 5,2 miljarder kronor, medan konsument intäkter minskade 24 procent från ett år sedan till US $ 2,8 miljarder kronor.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Från magkänsla till insikter, enligt Margetic, Dells mediastrategi social först tog form under 2006. Medan människor utbyta åsikter om forum och bloggar på den tiden, det var lite medvetenhet om de många samtal om Dell, som sträcker sig från kundfrågor till trender i branschen. Han sade att dessa samtal var “rik med potential” och meddelade Dell att lära sig att bättre engagera kunder och “bädda social in i tyget av företaget”.

Detta innebar att institutionalisera en social mediestrategi i hela organisationen, säger Margetic. Till exempel i 2009, lanserade Dell sin sociala medier och samhälle träningscenter (SMAC). Sedan dess har över hela världen några 12.000 anställda har deltagit i olika klasser på ämnen såsom juridisk och integritet, och ton-i-röst när du skriver olika typer av innehåll.

Företaget startade också en ämnesexperter utbildningsprogram i oktober 2012, som riktar sig till anställda som har kompetens och inflytande i sina respektive domän eller verksamhetsområde. “Våra ämnesexperter redan generera innehåll, men innehållet var inte väl representerade på sociala medier så vi var tvungna att samordna dessa ansträngningar”, sa han.

Det tränade ca 40 experter för att bygga sig ett bredare fotavtryck på flera sociala plattformar, och använda sökord i innehållet som var viktiga för de specifika områden som de fokuserar på, till exempel Windows 8, virtualisering, cloud computing och datacenter förvaltning.

Inom den första månaden initiativet lanserades, 22 av dessa nyckelord tog upp Dell länkar bland de 10 sökresultaten på både Google och Bing, när tidigare dessa länkar inte skulle visas på sidan första resultaten, sade Margetic.

Under årens lopp har företagets sociala medier strategi blivit mer sofistikerade, flyttar från “magkänsla” i inledningsskedet till bättre förståelse för hur sociala medier effekter dess affärs, sade han.

Han tillade att dess sociala medier läge inte kommer att påverkas när Dell blir en, privat företag, som kommer att ha någon inverkan på de mål, strategier och resurser. “Människor är sociala varelser och deras sociala motivation ändras inte. De vill ha meningsfulla engagemang”, konstaterade Margetic. “Dells företags mål att skapa värde för kunder inte ändras. Dessa två hörnstenar som driver sociala medier framgång … är densamma oavsett om vi är offentligt eller privat.

Att sikten insikter från alla data som genereras på sociala medierna idag, byggde Dell sin egen analysverktyg, kallad Social Net Advocacy. Det ger i realtid, detaljerade “lyssnar rapporter” på olika faktorer, såsom vad och hur samtal gick om Dell eller dess konkurrenter, liksom känslan av dessa samtal, sade han. “Dessa värdefulla insikter också hjälpa oss att skapa personlig upplevelse för kunder”, tillade han.

Verktyget hjälpte, på veckobasis, lösa 97 procent av kundernas problem och en genomsnittlig 45 procent av människor som hade negativa kommentarer omvandlas till Dell förespråkar, enligt Margetic.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport