EE rivaler att lansera 4G LTE-tjänster i Storbritannien sommaren som spektrumauktion börjar

Den efterlängtade 4G spektrumauktion har nu börjat i Storbritannien – det första steget som krävs för mobiloperatörer att rulla ut 4G-tjänster i mitten av år.

4G mobilt erbjuder supersnabba nedladdningshastigheter när den anländer i Storbritannien. Ta reda på vad 4G teknik sätts in i Storbritannien, av vem och när, och varför Storbritannien har släpat efter resten av världen på 4G adoption

Auktionen, som upprepade gånger har försenats sedan 2008, kommer att sälja delar av 1800 MHz och 2,6 GHz frekvenser för 4G LTE användning, och förväntas höja upp till 3,5 miljarder £ för statens finanser, även om reservationspriset för spektrumet har varit inställd på bara £ 1360 miljoner.

Telekom vakthund Ofcom sade att det hade utformats anbudsförfarandet att prioritera skydd av konkurrensen för att slutligen hålla priserna nere för användarna.

“Storbritannien är den mest priskonkurrensmobiltelefonmarknaden i Europa. Sund konkurrens innebär att brittiska konsumenter dra nytta av bättre tjänster till lägre priser än de flesta andra länder i världen,” Ed Richards, vd för Ofcom, sade i ett uttalande på Onsdag.

“För att upprätthålla konkurrensen har Ofcom utformat auktionen för att säkerställa att åtminstone fyra olika operatörer har tillräckligt med spektrum för att vara trovärdiga nationella 4G grossister. Netto fördelen med att göra detta, för konsumenter och den brittiska ekonomin som helhet, kommer att vara mycket betydligt större än några omedelbara ekonomiska fördelar från intäkterna av auktionen “, tillade han.

Budgivarna för avgörande spektrumtilldelningar inkluderar de vanliga misstänkta, såsom EE, Hutchinson 3G UK (tre), Telefonica UK (O2), och Vodafone. Andra budgivare för spektrumet innefattar ett dotterbolag till BT kallas Niche Spectrum Ventures, HKT Storbritannien (ett dotterbolag till Hong Kong telco PCCW) och MLL Telecom.

EE 4G tjänsten är inställd på att gå live i en vecka, men det billigaste paketet kostar £ 36 per månad och kommer bara få dig 500MB data usage.The företag vill göra det mesta av sin försprång gentemot sina konkurrenter.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Medan budgivning kommer att fortsätta under överskådlig veckor, bör den resulterande resultatet innebär att operatörerna kommer att kunna börja slå på 4G-tjänster från runt slutet av våren eller början av sommaren. Sedan slutet av 2012 har EE varit den enda nationellt nätverk kunna erbjuda 4G-tjänster till sina kunder, efter Ofcoms beslut att tillåta företaget att återanvända sitt 2G spektrum för 4G.

800MHz och 2,6 GHz spektrum har olika egenskaper, vilket gör dem mer lämpade, och därför önskvärt, beroende på vad budgivarna vill göra med det. Till exempel erbjuder 800MHz frekvensen bättre täckning och penetration än 2.6GHz, men kommer inte att ge så mycket kapacitet. Som ett resultat av de olika egenskaperna hos spektrumet, är de som säljs som kombinationer av massor.

“Varje budgivare tävlar för att vinna en kombination av partier spektrum från hela både 800MHz och 2.6GHz band. Det belopp som de är beredda att betala för varje enskilt parti kommer att variera beroende på hur mycket av de andra partier de kunde få samtidigt . Auktionen kan folk säga Ofcom vad de skulle betala för specifika kombinationer “Ofcom sade i ett uttalande.

När huvudanbudsstadiet är över, kommer Ofcom har en slutlig enda runda av kompletterande bud att budgivarna lämna sina “bästa och slutliga anbud” för någon av de paket som de är berättigade att bjuda på. Det slutliga priset för varje parti arbetas fram med hjälp av “andra prisregleringen”, vilket innebär att den vinnande budgivaren betalar lägsta belopp som de behövde för att bjuda för att vinna.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet