Fjärde gången gillt? – Yahoo! försöker att bygga en större medier varumärke

David Pogue, den populära frilans gadget kolumnist för New York Times, och hans video lag ansluter Yahoo! Här är hans meddelande

Ett meddelande från Pogue – Adjö-och Hej

Jag kommer att skriva kolumner och blogginlägg varje vecka, naturligtvis, och göra mina fåniga videor. Men mitt team och jag har mycket större planer, även för alla typer av online och verkliga skapelser …

Detta är ett företag som är ung, återupplivas, aggressiv – och under Marissa Mayer ledning, kniv fokuserade, för första gången på flera år. … Så jag kommer att starta där i ett par veckor. (Jag kommer fortfarande hålla mina NOVA specialerbjudanden på PBS, min “CBS Sunday Morning” berättelser, mina Missing Manual böcker och min Scientific American kolumn.)

Foremski take: Yahoo! har försökt flera gånger för att bygga upp en mediabranschen.

VD Marissa Mayer förstår vikten av stjärnglans och anställa David Pogue är ett bra drag. Hon kommer troligen att följa upp med några fler media stjärnor för att ha tillräckligt för en övertygande cast – och en som snabbt kan byggas in i en medie varumärke som Buzzfeed med sin stjärna författare.

Dyster ekonomi …

Medan Ms. Mayer förstår värdet av star power, efter allt hon stjärnor i hennes värld, hon förstår dystra ekonomi en mediabranschen? Anställa redaktörer, reportrar, producenter, videofilmare, etc är lätt, men att driva en lönsam medieorganisation är tuff och Yahoo! har upprepade gånger misslyckats

Tech Industry, Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barn, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar; Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

– I slutet av 1990-talet körde en TV-studio som producerar högsta kvalitet finansiera news online- det var bra men inte göra det genom dotcom byst och stängs efter vad som måste ha varit en betydande investering.

– Yahoo! anlitade Patrick Houston i maj 2005 före denna webbplats Editor-in-Chief, som VP av innehåll och programmering. Herr Houston byggde ett innehåll division med original berättelser i tech prylar och tekniknyheter. I februari 2008, Yahoo rensad gruppen media.

– Under 2010 Yahoo! försökte igen. MediaWeek rapporterade

Yahoo är på väg att anställa mer traditionella journalister som man planerar att aggressivt nötkött upp ursprungliga innehållet för sina bästa vertikaler, inklusive nyheter, affärer och nöjen … inklusive tidigare WashingtonPost.com redaktör Russ Walker, webbplatsens nya politik redaktör, Andrew Golis av Talking Points Memo, som monterar en grupp nyhets hungriga bloggare, och ABC News veteran Anna Robertson, nu Yahoo News “chef för multimedia och sociala medier.

Russ Walker varade i sex månader innan du går till Politico och sedan kung 5 News, Andrew Golis kvar efter 17 månader att gå Frontline och är nu på The Atlantic som entreprenör i bostad, Anna Robertson är chef för Yahoo! Studios, och förvaltar mer än 100 anställda .

Ny satsning … samma lektion

Elisabeth Mayer förväntar sig nya medier satsning för att få mycket mer trafik och öka sin råvaruwebbtjänster – det är inte en dålig idé. Alla verkar vara att bygga klibbiga muromgärdad trädgård / gallerior med ankare hyresgäster. Men jag kan garantera att Yahoo! inte kommer att gilla kostnaderna för att bygga en mediabranschen och den klibbiga långsiktiga engagemang som krävs.

Företag som Yahoo !, Google, Amazon, etc, inte förstår hur media skapas, hur nyheter produceras, och de förstår inte kostnaderna.

Utnyttjar stjärnor som David Pogue kostar en hel del, åtminstone $ 500k till $ 1 miljon i lön. Med andra stjärnor och deras team, kommer personalkostnaderna att bli dyrt, som sätter en högre bar för framgång.

Ingenjör v Editor …

Yahoo förstår programvaruteknik och hur man skalar en verksamhet som körs på servrar och mjukvara. En mediabranschen körs på människor – massor av människor. Att skala att företag kräver mycket mer människor.

Vad är den bästa användningen av expansionskapital: investera i ingenjörer, eller reportrar?

Investera i mjukvaruingenjörer kommer alltid att vara mer lönsamt för Yahoo! eftersom den vet hur att skala sitt arbete över hela sin plattform och hundratals miljoner användare.

En enda stjärna krönikör och deras stödpersonal kan kosta motsvarande tio till femton mjukvaruingenjörer, medan arbetet med en kolumnist skalor över ett par dussin månatliga webbsidor och videor. När företag med jämna mellanrum ändra storlek verksamhet, nedskärningar falla på de minst produktiva affärsgrupper. Det är svårt att se hur en mediabranschen kan konkurrera på ROI mot resten av Yahoo!

Men med några års mellanrum Yahoo! glömmer att de ekonomiska förutsättningarna för en mediabranschen (nu ännu mer dyster) är alltför dyster att driva, och ännu en Yahoo media satsning biter i gräset.

Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barnets

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott