Kina filer WTO klagomål mot EU sol subventioner

Kina har lämnat in ett klagomål till Världshandelsorganisationen (WTO) mot Europeiska unionen (EU) för påstådd överträdelse av reglerna över sol subventioner från regeringar vissa EU-länder.

I en AFP rapport måndag, en källa nära till WTO bekräftade det hade fått klagomål från Kina. Landet hävdade “vissa åtgärder som påverkar förnybar energisektorn i samband med de inmatningspriser program EU: s medlemsstater, inklusive men ej begränsat till Italien och Grekland, innehålla begränsningar inhemska innehåll och är oförenliga med WTO: s regler”, sade källan.

En separat rapport från Xinhua citerade Shen Danyang, som är talesman för Kinas handel ministeriet, som säger att lagstiftningen i vissa EU-länder tyder på att el effekt som genereras av solcellsanläggningar är berättigade till en angiven mängd inmatningstariff bidrag, om huvudkomponenter anläggningarna producerades inom EU och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Shen sade dessa subventioner var olagligt och haft betydande negativa effekter på exporten av kinesiska solceller produkter i regoin, rapporterade Xinhua.

3D Printing, 3D-utskrifter händerna på:? Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Kina klagomål till WTO är den senaste tur i handeln rad mellan Kina och EU noterade AFP rapport.

I torsdags meddelade Kinas handel departement utredningar för att undersöka de påstådda subventioner som EU: s producenter och exportörer av sol-grade polysilikon – en nyckelkomponent för att göra solceller – och om EU-företag sålde den till onormalt låga priser i Kina, det sa.

EU i september lanserat en liknande sond på om kinesiska företag sålde solpaneler i Europa med upp till 80 procent lägre än den faktiska kostnaden.

AFP sade solenergiindustrin grupp EU Prosun hade också lämnat in ett officiellt klagomål till Europeiska kommissionen över påstådda olagliga subventioner till kinesiska företag.

Utanför EU, Kina också slåss, USA, över vad den påstår sig vara protektionistiska avgöranden när USA ökade taxor som ställs på vissa kinesiska solcellspaneltillverkarna.

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?