Snart: Samsung Phone-plattformen

Samsung anammat Android-plattformen tidigt som det behövs en ordentlig OS för att driva sin mobil hårdvara. Android hade allt det behövs: en snabb insats utveckling av Google, öppna växande ekosystem, fri att ändra av OEM.

Medan OEM hoppade på Android tåget med Samsung, var de alla tittar över axeln på fruktig telefon från Cupertino. Samtidigt Samsung hade alla dessa OEM fast i sina egna platser.

, Samsung Galaxy S 4: Flytta längre bort från Android, Samsung Android: Bättre än Googles Android

Det verkar uppenbart att som Samsungs marknadsandel växte företaget bildat en spelplan för att ta det till nästa nivå. Företaget insåg att så länge så många företag som producerar Android-telefoner, kan det inte sticker ut från mängden. Det behövs ett eget varumärke för att stiga till toppen, så det är det man föresatt sig att göra.

Samsungs Galaxy S4: Leveranskedjan halo effekt, Galaxy S4: Samsungs så långt fram i Android ras, bör det börja oroa, Phil Schiller bashes Android på tröskeln till Galaxy S4 tillkännagivande, Samsung Galaxy S4 bekräftat för brittiska mobilnät, Samsung Galaxy? S4: Har 5-tums skärm gör det en phablet?

De anpassningar som Samsung sätta på sina Android-telefoner var bara något annorlunda från resten i början. Android entusiaster blästrade Samsung för dess enkla TouchWiz gränssnitt, eftersom det ansågs fult bloatware som störde den rena Android erfarenhet.

Lanseringen, Amid stora förväntningar, har Samsung Galaxy S4 kom, Samsung avslöjar Galaxy S4 (bilder), Samsung Galaxy S4 först med att lansera med B2B verktyg Knox, Samsung Galaxy S4 fokuserar på differentiering men avslöjar växande problem för mobiltelefontillverkare, på Full täckning av Samsung Galaxy S4 lansering

Även marknadsföring som syftar till Apple var ett hagelgevär skitkul på alla andra Android beslutsfattare.

Det var OK med Samsung som insåg att det skulle vara annorlunda för att skapa sin egen branding i Android världen. Dess utvecklare fortsatte att koppla bort för att göra sin Android erbjuder unik, och det gjorde det genom att lägga god funktionalitet till sina telefoner.

Resten av Android OEM fortsatte att försöka konkurrera med iPhone utan framgång. De producerade så många telefoner som de kunde, motsvarande kasta upp dem mot väggen för att se vilken som skulle “stick”. Genom allt, lyssnade de till tech förståsigpåare och kärn Android entusiaster som uppmanar dem att hålla UX nära den “riktiga” Android upplevelse.

Även om detta maniska aktivitet pågick, Samsung höll bara anpassa Android distributioner att vara helt annorlunda än kärnan Android modell. Den tillade en funktion efter den andra och visade dem till uppköp allmänheten med smart marknadsföring. Att marknadsföring förseglade ödet för andra Android OEM som Samsung framgångsrikt begravd Android under sitt eget skinn. Även marknadsföring som syftar till Apple var ett hagelgevär skitkul på alla andra Android beslutsfattare.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Det fungerade, förmodligen bättre än ens Samsung trodde det skulle. Samsung förmodligen sälja mer “Android” telefoner än alla andra OEM tillsammans. Inte bara är Samsung smak av UX vinna fördel med den breda marknaden, är det driver Android längre ut konsumenternas ögon. Det är kristallklart om man tittar på pressbevakningen av Galaxy S4 lanseringen. Endast Apple genererar så mycket surr med en enda produkt.

Det är ingen tillfällighet att Android inte nämndes vid ostliknande Galaxy S4 lanseringsevent nyligen hölls i New York. Budskapet var tydligt att det är Samsungs telefon rakt igenom. Visst, är Android på kärnan i det hela, men det spelar ingen roll. Det är allt Samsung nu.

Samsungs dominans av hela Android ekosystemet är nästan till den punkt där den kan styra sitt eget öde. Google har inte råd för Samsung att försvinna – hela Android-systemet skulle implodera.

Denna kraftfulla position kommer att hålla få starkare när S4 träffar marknaden. Samsung kommer att vara i stånd att officiellt förkunna sin egen gaffel av Android som en real thing. Samsung Phone kommer att födas.

Den nya plattformen kommer fortfarande att baseras på Android, men det kommer inte att erkännas av bolaget. Det kommer att marknadsföras som ett eget operativsystem, som tekniskt sett kommer det att bli. “Det är en Samsung telefon” kommer att ha betydande ny innebörd som företaget touts sin egen skapelse.

Samsung kommer kraftigt främja dess ekosystem, eller hubbar. Detta kommer att bli ryggraden i Samsung Phone-plattformen. Google Play kommer fortfarande att begravas på Samsung-telefoner, men inte främjas.

Nyckeln till att göra detta arbete är att Samsung, som bara Apple, kontrollerar sin egen leveranskedja. Det gör sina egna komponenter och därmed styr allt från början till slut.

Vad om Tizen, det operativsystem som Samsung och andra tittar på potentiellt ersätta Android? Jag tror att det finns två skäl Samsung tittar på Tizen. Först och främst, är Samsung använder Tizen som misdirection att hålla Google och Android OEM från att se exakt var Samsung leds med Samsung Phone.

För det andra spelar med Tizen, och Samsung säger en telefon kommer att släppas i år kör det är en provkörning för företaget att ha sin egen plattform. Det blir infrastrukturen på plats för att “starta” Samsung Phone-plattformen.

Att ha en kluven version av Android kommer inte att tilltala Android entusiaster och tech förståsigpåare i allmänhet. Räkna med en hel del tandagnisslan och bultande av tangentbord att förkunna hur stort misstag Samsung gör. Vissa, som min, kollega Jason Perlow, inte kommer att gilla den nya Samsung telefonen.

Det är OK med Samsung. Företaget har lärt sig den viktigaste läxan från Apple: Det spelar ingen roll vad dessa små marginella grupper tänka eller säga. Det betyder bara vad de hundratals miljoner vanliga konsumenter säga. Och det tror att de kommer att säga “Jag har en Samsung telefon.”

Mer om Samsung Galaxy S4 lansering på webbplatsen

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet