Tillväxtmarknader “bryta” för RIM

Som belägrade Research In Motion (RIM) anpassar sina styrkor och fokusera på företagsanvändare att vända bolagets förmögenheter runt, dess framgång i tillväxt kommer marknader med hög tillväxt, inklusive Asien-Stillahavsområdet “bryta” den en gång dominerande smartphone jätte.

“Om de inte kan få fotfäste på tillväxtmarknaderna, är det mycket svårt att se var annars de kan [växa]”, säger Rachel Lashford, vd för mobil och Asien-Stillahavsområdet på analysföretaget, Canalys.

Hon sade att tillväxtmarknader bör inte begränsas till endast Asien. Lashford förklarade att RIM historiskt har varit stark i Latinamerika och det finns ytterligare tillväxtmöjligheter för bolaget i centrala och östra Europa, liksom andra delar av Afrika förutom Sydafrika.

Handenheten tillverkare bör också rikta in Kina – där det för närvarande har en “liten närvaro” – med tanke på att den asiatiska ekonomiska jätten var på väg att bli världens största smartphone marknaden under andra halvan av 2012, tillade hon.

“De måste ange [den kinesiska] marknad med rätt strategi och inte en splittrad hållning. Jag är säker på att det är något som de redan tar itu, men hastigheten är av yttersta väsen” analytikern sagt.

RIM: s utsikter på internationella marknader uppmärksammades under VD Thorsten Heins “telefonkonferens fredagen i kölvattnet av bolagets nedslående fiskala fjärde kvartalet 2012 resultat.

Heins, som utsågs till VD i januari sade RIM fortsatte att möta trycket i US abonnenter, med huvuddelen av sin abonnenttillväxten härrör från internationella marknader. Företaget hade “stor framgång” på marknader utomlands, som säljer mer än 40 miljoner instegs BlackBerry Curve modeller, avslöjade han.

Erkänner hård konkurrens från konkurrerande mobiltelefontillverkare, Heins sade RIM planerar att lansera sina nya BlackBerry 7 enheter under de närmaste veckorna för att “återuppliva vår konkurrenskraft positionering i denna viktiga segment”. Det skulle också fortsätta att investera ansträngningar för att öka abonnentnummer, genom att uppgradera användare från funktionen telefoner till smartphones, tillade han.

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

Asien tillväxt plats, enligt Lashford, med tanke på att Asien har varit en “ljuspunkt” för BlackBerry-tillverkaren medan Apple och Android fortsätter att äta upp sin globala marknadsandel, fortfarande har RIM möjlighet att fortsätta “aggressivt” knacka Asiens hög -growth marknader för att säkra dess framtid. Dessa inkluderar Indonesien, Thailand, Vietnam och Filippinerna, sade hon.

De har noterat tävlingen men RIM har ett starkt varumärke på många tillväxtmarknader som till inflytande, och det kan ha råd att vara aggressiv att driva marknadsandel “, sade hon.” Det är svårt inte bara för dem. Nokia försöker också att återta sin närvaro.

Hon tillade att Apple fortfarande har inte ett starkt fotfäste på tillväxtmarknaderna, lämnar dessa områden vidöppen för konkurrens. “Tävlingen är inte vann.”

Lashford tillade att nyckeln till RIM: s överlevnad är en tid utbyggnaden av enheter som drivs av den nyaste BlackBerry 10 operativsystem (OS), före semesterperioden i år.

Tim Renowden, analytiker för konsument IT på Ovum, överens, notera att Asien-Stillahavsområdet kommer att fortsätta att vara av stor betydelse för RIM som bolaget försöker att övergången till BlackBerry 10 och återgå till lönsamhet.

“Framgång och misslyckande verkligen beror på hur väl RIM kan utföra på sina BlackBerry 10 produkter. Om de nya produkterna inte är marknadsledande, kommer RIM att vara i en massa problem,” sade Renowden.

Tillbaka till verksamheten, under konferensen betonade Heins att “väsentlig förändring” och “skapa långsiktigt värde” kommer att vara nödvändigt för företaget. “Jag inser att det är svåra tider för våra aktieägare, och det är troligt att de närmaste kvartalen kommer att fortsätta att vara en utmaning för vår verksamhet”, säger han.

RIM redovisade en nettoförlust på $ 125.000.000 under kvartalet, jämfört med US $ 934.000.000 vinst under samma kvartal året innan. Fjärde kvartalet intäkter klockat US $ 4,2 miljarder ner 19 procent från US $ 5,2 miljarder föregående kvartal och en minskning med 25 procent från 5,6 miljarder US $ under samma kvartal skatte 2011. BlackBerry smartphone transporter föll 21 procent från tredje kvartalet till 11,1 miljoner under fjärde kvarten.

Med RIM genomgår “betydande förändring”, sade Heins fanns nödvändiga och omedelbara åtgärder för att ta, först som skulle vara omfokuseringen på företagets verksamhet.

Notera hur bring-din-egen enhet (BYOD) trend hade saktat RIM: s företag tillväxt, sade han hade företaget att kapitalisera sin ledande position och återta förlorade marknadsandelar inom affärsanvändarsegmentet.

BlackBerry kan inte lyckas om vi försöker att vara allas älskling och allt för alla människor “, säger VD, markera det med Fokuseringen på företaget, RIM istället skulle söka” starka partnerskap “för att växa sin konsumentsegmentet.

Heins sade företaget skulle skala tillbaka på sina konsumentinriktade serviceinsatser för att koncentrera sig på att utveckla ett integrerat tjänsteutbud som utnyttjar RIM: s befintliga styrkor, såsom BlackBerry Messenger (BBM), säkerhet och hanterbarhet.

Ovum s Renowden dock noteras att även om det var viktigt för RIM att återuppliva sina företagsprodukter, skulle det göra klokt i att undvika att förlora sina privatkunder, varav många använder lägre prissatta modeller.

Lashford, men hävdade att med sin starka varumärken på tillväxtmarknader, kan RIM trycka på “aspiration incitament” för att uppgradera användare från BlackBerry-enheter instegs till mer avancerade ettor och “låsa dem i”.

När kontaktad av webbplatsen Asien, RIM sa:. “Påståendet att [vi] drar sig ur konsumentmarknaden är helt missvisande Medan vi tillkännagivit planer att inrikta våra ansträngningar på våra styrkor och våra företag kundbas, var vi mycket explicit att vi kommer att fortsätta att bygga vidare på våra styrkor att gå efter riktade konsumentsegment. ”

Företaget minskade till svara på frågor om dess Asien-Stillahavsområdet planer.

Organisation sanering, Heins noterade också att det kommer att bli en del organisatoriska förändringar inom företaget, och medgav att den nuvarande nivån på komplexitet var “inte bidrar till effektiv drift av vår verksamhet”.

Han meddelade tidigare co-CEO Jim Balsillie avgång som styrelseledamot, och RIM CTO David Yach och COO Jim Rowan kommer också att lämna företaget.

Heins inte ge några detaljer om huruvida det kommer att finnas personal uppsägningar, men säger att företaget kommer att fortsätta att “rekrytera och behålla de bästa talangerna, samtidigt som man främjar en miljö för innovation, lärande och utveckling för våra topp människor”.

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer